dijous, 2 de febrer del 2012

Carta oberta del personal docent i investigador laboral a temps complet de la Universitat de Barcelona davant els atacs contra l’actual model d’universitat pública


de la Universitat de Barcelona davant els atacs contra l’actual model d’universitat pública

L'excel·lència universitària és un dels eixos vertebradors de la Llei d'Universitats de Catalunya, LUC, text impulsat al 2003 per qui és, avui, conseller d'Economia l'Honorable Sr. Mas-Colell. La LUC ha contribuït a aconseguir un nivell de prestigi internacional que mai abans s'havia produït en les nostres universitats. En particular, la UB destaca en recerca i innovació i se situa entre les millors del seu entorn més proper, tal com queda reflectit en diferents rànquings internacionals (per exemple, ARWU).

La LUC ha suposat un augment en la qualitat del sistema d'universitat pública catalana, entre d’altres elements, per una aposta decidida per la inversió en personal i l’establiment d’una carrera acadèmica esgraonada (diferents tipus de contractes de duració limitada, segons la qualificació) condicionada per la superació d’un sistema d'acreditacions en mans de l’Agència de Qualitat del sistema universitari de Catalunya (AQU). Com a resultat tenim un personal docent i investigador laboral a temps complet altament qualificat i format, i amb una marcada projecció internacional.

Malgrat les fites assolides, i amb l’excusa de la crisi econòmica, el Govern de l’estat i el Govern de la Generalitat estan prenent un conjunt de mesures que suposen una greu amenaça a un servei públic essencial i a la continuïtat d'un col·lectiu de persones en les que la Universitat ha fet una forta inversió.

Les mesures estatals, assumides pel Govern català, impliquen no cobrir les vacants per jubilació, i, a més, no renovar la contractació del personal docent i investigador que ha complert amb les condicions exigides per a la continuació en la carrera acadèmica. Aquestes mesures suposaran una reducció tan desproporcionada de la plantilla que posarà en perill la prestació d'un servei públic essencial i generarà alts costos personals i familiars a uns treballadors a qui canvien les regles del joc a mitja partida.

Les mesures catalanes, basades en la bandera de l'excel·lència, impliquen aprovar un nou Pla Serra Húnter per crear places indefinides per a persones alienes al sistema LUC i no acreditades per les agències d’avaluació, que serien escollides per una comissió en la qual intervindria el Govern, amb criteris no objectivats, per fer la mateixa feina que el professorat actual però cobrant més. Si no hi ha recursos pels ja formats i acreditats com a excel·lents, com és que hi ha diners per a altres? Que no ens expliquin històries: ja hi ha excel·lència a les universitats públiques, en la recerca i en la docència.

En conclusió, totes aquestes accions que s'estan duent a terme acaben amb la qualitat real de la universitat, roben el nostre present laboral i neguen el futur de la Universitat pública, condemnant-la a mort per inanició.

Per això exigim un replantejament profund de les reformes en marxa, així com el respecte d'un model universitari públic, rigorós, transparent i de qualitat.

Barcelona, 1 de febrer de 2012




Carta abierta del personal docente e investigador laboral a tiempo completo de la Universitat de Barcelona ante los ataques contra el actual modelo de Universidad Pública

La excelencia universitaria es uno de los ejes vertebradores de la Ley de Universidades de Catalunya, LUC, texto impulsado en 2003 por quien es hoy conseller de Economía, el Sr. Mas-Colell. La LUC ha contribuido a conseguir un prestigio internacional para nuestras Universidades desconocido hasta la fecha. En particular, la UB destaca en investigación e innovación y se sitúa entre las mejores de su entorno inmediato, tal y como reflejan diferentes ránkings internacionales (por ejemplo, ARWU).

La LUC ha supuesto un aumento en la calidad del sistema de universidad pública catalana, entre otras razones, por una apuesta decidida en la inversión en personal y el establecimiento de una carrera académica escalonada (diferentes tipos de contratos de duración limitada, según la capacidad), condicionada por la superación de determinadas evaluaciones en manos de la Agencia de Calidad del Sistema Universitario de Catalunya (AQU). Como resultado, tenemos un personal docente e investigador laboral a tiempo completo altamente cualificado y formado, con una marcada proyección internacional.

A pesar de los éxitos conseguidos y con la excusa de la crisis económica, el Gobierno central y el Gobierno de la Generalitat están tomando un conjunto de medidas que suponen una grave amenaza a un servicio público esencial y a la continuidad de un colectivo de personas en las que la sociedad ha hecho una fuerte inversión.

Las medidas estatales implican no cubrir las vacantes por jubilación y, además, no renovar la contratación del personal docente e investigador que ha cumplido con las condiciones exigidas para la continuación en la carrera académica. Estas medidas supondrán una reducción tan desproporcionada de la plantilla que pondrá en peligro la prestación de un servicio público esencial y generará altos costes personales y familiares a unos trabajadores a quienes cambian las reglas del juego a mitad de la partida.

Las medidas catalanas, basadas en la excelencia, implican aprobar un nuevo Plan Serra Húnter para crear plazas indefinidas para personas ajenas al sistema LUC y no acreditadas por las agencias independientes de evaluación, sino que serían escogidas por una comisión en la que intervendría el Govern, con criterios no objetivados, para hacer el mismo trabajo que el profesorado actual pero cobrando más. Si no hay recursos para los formados y acreditados como excelentes, ¿cómo puede haber dinero para los otros? Que no nos cuenten cuentos: ya hay excelencia en las universidades públicas catalanas, tanto en la docencia como en la investigación.

Todas estas acciones que se están llevando a cabo terminarán con la calidad real de la Universidad, roban nuestro presente laboral y niegan el futuro de la Universidad pública, condenándola a la muerte por inanición.

Por eso exigimos un replanteamiento profundo de las reformas en marcha, así como el respeto a un modelo universitario público, riguroso, transparente y de calidad.

Barcelona, 2 de febrero de 2012
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada